فیتنس

ورزش فیتنس چیست؟

فیتنس مجموعه‌ای از فعالیت‌های بدنی و برنامه‌های ورزشی ساختاریافته است که با هدف بهبود جنبه‌های مختلف سلامت و تناسب اندام انجام می‌شوند. این ورزش شامل تمریناتی است که از جمله باعث بهبود استقامت قلبی-عروقی، قدرت عضلانی، انعطاف‌پذیری، ترکیب و تناسب بدنی و بهینه‌سازی شرایط کلی جسمی می‌شود. فیتنس ترکیبی از تمرینات هوازی، تمرینات قدرتی و تمرینات انعطاف‌پذیری است که متناسب با اهداف و سطح تناسب اندام فرد طراحی می‌شوند.

تاریخچه فیتنس

شاید تعجب کنید اما ریشه ورزش fitness به تمدن‌های باستانی بازمی‌گردد، جایی که داشتن تناسب اندام برای بقا، شکار و پیروزی در جنگ ضروری بود. رواج ورزش‌هایی همچون ژیمناستیک و بازی‌های المپیک در یونان باستان، اهمیت تناسب بدنی را در آن دوران به خوبی نشان می‌دهند.

در طول تاریخ، فرهنگ‌های مختلف غربی و شرقی مزایای داشتن فعالیت بدنی منظم را درک کرده‌اند. در نتیجه، در قرن بیستم و در عصر مدرن، ورزش فیتنس ظهور کرد. این ورزش نوظهور با توسعه برنامه‌های ورزشی ساختاریافته، استفاده از تجهیزات مناسب برای تناسب اندام و استفاده از فضای باشگاه‌های ورزشی شکل گرفت.

امروزه گرچه خیلی‌ها فیتنس را زیرمجموعه‌ای از بدنسازی می‌دانند، اما واقعیت این است که به خاطر محبوبیت زیاد، عملاً خود به یک رشته ورزشی جداگانه تبدیل شده است.

شما می‌توانید در کلاس‌های فیتنس آکادمی تخصصی ورزش (تکواندو امیر ابوحمزه) ثبت‌نام کرده و از مزیت‌های فوق‌العاده تمرین زیر نظر بهترین اساتید این رشته در تهران بهره‌مند شوید.

مزایای فیتنس

·        بهبود سلامت قلب و عروق

انجام منظم تمرینات ورزش fitness قلب را تقویت کرده، گردش خون را بهبود می‌بخشد و خطر بیماری‌های قلبی و سکته را کاهش می‌دهد.

·        افزایش قدرت و استقامت عضلانی

انجام تمرینات مقاومتی فیتنس به ساخت توده‌های عضلانی، افزایش قدرت بدنی و بهبود استقامت عضلات کمک می‌کند.

مدیریت بهتر وزنورزش منظم به همراه رژیم غذایی متعادل به حفظ وزن سالم و کاهش چربی‌های مضر بدن کمک می‌کند.

·        بهبود حال روحی و سلامت روانی

فعالیت بدنی موجب آزادسازی اندورفین شده، استرس را کاهش می‌دهد و اعتماد به نفس و سلامت روانی را بهبود می‌بخشد.

·        افزایش سطح انرژی

انجام ورزش‌های منظم، سطح انرژی را افزایش داده، خستگی را کاهش می‌دهد و استقامت کلی را بهبود می‌بخشد.

·        بهبود انعطاف‌پذیری و تحرک

انجام تمرینات کششی و انعطافی به حفظ دامنه حرکتی مفاصل، کاهش خشکی غضروف‌ها و پیشگیری از آسیب‌های حرکتی کمک می‌کند.

·        تقویت سیستم ایمنی

ورزش فیتنس عملکرد سیستم ایمنی را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با عفونت‌ها و بیماری‌ها کمک می‌کند.

·        بهبود کیفیت زندگی

شرکت در تمرینات فیتنس به بهبود کیفیت عمومی زندگی کمک کرده، کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد و حس موفقیت و اعتماد به نفس را در فرد افزایش می‌دهد.

فیتنس

فیتنس چگونه کار می‌کند؟

فیتنس شامل فعالیت‌های بدنی و تمرینات ساختاریافته‌ای است که برای بهبود سلامت، قدرت، استقامت، انعطاف‌پذیری و ترکیب بدن مناسب هستند. این ورزش با به چالش کشیدن عضلات، سیستم قلبی-عروقی و سایر سیستم‌های بدن از طریق افزایش تدریجی شدت، مدت یا دفعات تمرینات در طول زمان عمل می‌کند.

زمانی که بدن به این چالش‌های فیزیکی عادت می‌کند، در مواجهه با فشارهای فیزیکی قوی‌تر، کارآمدتر و بهتر عمل می‌کند.

تمرینات فیتنس

ورزش فیتنس به صورت کلی شامل ۶ نوع تمرین مختلف است که عبارتند از:

  • تمرینات عملکردی
  • تمرینات حرکتی
  • تمرینات قدرتی
  • تمرینات تعادلی
  • تمرینات استقامتی
  • تمرینات تقویتی

هرکدام از این گروه تمرینات، شامل حرکات متنوعی هستند که بستگی به سطح کلاس و آمادگی جسمانی شرکت‌کنندگان، تعیین می‌شوند. همچنین ممکن است در یک کلاس گروهی، مربی بعضی از هنرجویانی که آمادگی جسمانی بیشتری دارند را دستچین کرده و تمرینات اختصاصی برای آنان در نظر بگیرد.

نکات مهم در خصوص فیتنس

قبل از شرکت در کلاس‌های فیتنس، باید وضعیت سلامت، سطح تناسب اندام و هرگونه بیماری که به آن مبتلا هستید را در نظر بگیرید. به‌ویژه اگر برای مدت طولانی ورزش نکرده‌اید یا مشکلات سلامت دارید، بهتر است قبل از شرکت در جلسات فیتنس با پزشک خود مشورت کنید.

علاوه بر این، باید فشار تمرینات را به‌تدریج افزایش دهید تا از احتمال بروز آسیب جلوگیری کرده و بتوانید به صورت درازمدت به تمرینات خود ادامه دهید. برای بهره‌مند شدن از تمام مزایای فیتنس و جلوگیری از خطرات احتمالی، رعایت کردن فرم بدنی صحیح و اجرای درست تمرینات ضروری خواهد بود.

در نهایت اینکه داشتن استراحت و ریکاوری کافی بین تمرینات fitness اهمیت بسیار زیادی برای افزایش بازدهی و کارایی خواهد داشت.

فرق فیتنس و بدنسازی

برخلاف بدنسازی، در فیتنس نیازی به استفاده از وزنه‌های سنگین نیست. اصول بدنسازی انجام تمریناتی است که شامل کشیدن، هل دادن یا بلند کردن وزنه‌های سنگین است تا عضلات به سرعت رشد کنند و قدرت بدنی ورزشکاران سریعاً افزایش پیدا کند. اصولاً، وزنه زدن راحت‌ترین راه برای رسیدن به توده‌های عضلانی است.

با این وجود در فیتنس عملاً هیچ وزنه‌ای وجود ندارد و تنها برای افزایش فشار حرکاتی که برای فرد عادی شده‌اند، ممکن است وزنه‌های نهایتاً ۲ کیلویی استفاده شود. هدف فیتنس افزایش حجم عضلات به صورت تکی نیست، بلکه نیت آن رشد یکسان و یکدست کل توده‌های عضلات در تمامی نقاط بدن و حذف چربی‌های اضافه است.

حجم تمرینات حرکتی و هوازی در فیتنس خیلی بیشتر از بدنسازی است.

فرق فیتنس و پیلاتس

اگر زیاد به حوزه ورزشی آشنا نباشید و از دور نگاه کنید، احتمالاً متوجه تفاوت‌های پیلاتس و فیتنس نخواهید شد! این دو رشته گرچه شباهت‌های زیادی با هم دارند، اما تفاوت‌های آنان بنیادین است.

در پیلاتس بیشتر حرکات روی تقویت عضلات لگن و کمر متمرکز هستند در حالی که تمرینات فیتنس کل بدن را درگیر می‌کنند و روی ناحیه خاصی تمرکز ندارند.

حرکات پیلاتس اغلب بدون دستگاه انجام می‌شوند اما بعضی از حرکات اصلی فیتنس تنها با اتکا به برخی از دستگاه‌ها قابل انجام هستند.

هدف غایی از انجام پیلاتس اصلاح پوزیشن خواب، کاهش فشار روی ستون فقرات و تقویت عضلات مرکزی بدن است، در حالی که هدف نهایی فیتنس بهبود تناسب اندام به صورت یکدست و متعادل است.

فیتنس

سوالات متداول

چند بار باید ورزش کنم تا نتایج فیتنس را ببینم؟

تعداد دفعات ورزش لازم برای مشاهده نتایج به اهداف تناسب اندام شما بستگی دارد، اما راهنمایی‌های عمومی حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی با شدت بالا در هفته را به همراه تمرینات قدرتی برای تمامی گروه‌های عضلانی حداقل دو بار در هفته توصیه می‌کنند. تداوم کلید موفقیت است، بنابراین سعی کنید به‌طور منظم ورزش کنید و به تدریج شدت و مدت تمرینات را افزایش دهید.

چنانچه حداقل طی ۲ نوبت در هفته، ۱۵۰ دقیقه تمرینات هوازی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه تمرینات هوازی سنگین انجام دهید و ورزش‌های قدرتی و کششی را نیز به آن‌ها اضافه کنید، می‌توانید به تدریج از فیتنس نتیجه بگیرید.

داشتن فرم صحیح در هنگام فیتنس چقدر اهمیت دارد؟

برای اینکه بتوانید حداکثر بهره را از تمرینات ببرید و از بروز آسیب نیز جلوگیری کنید، نگه داشتن فرم صحیح بدن در هنگام انجام تمرینات فیتنس بسیار مهم خواهد بود. استفاده از تکنیک‌های درست و دقیق به شما اطمینان می‌دهد که عضلات مورد نظر هدف تمرینات قرار می‌گیرند و فشار نادرستی بر مفاصل یا بافت‌های متصل وارد نمی‌شود. در هنگام ورزش، حتماً از مربی بپرسید تا صحیح بودن حالت بدنی شما را چک کرده و نکات لازم را گوشزد کند.

سخن آخر

فیتنس یکی از بهترین ورزش‌ها برای بهبود تناسب اندام، حفظ سلامت عمومی و البته کاهش چربی‌های مضر است. اگر مایلید همواره بدنی سالم داشته باشید، روحیه شما قوی باشد و لباس‌های مختلف بر اندام شما بنشیند، فیتنس بهترین گزینه پیش رو است.

منبع